Rokiškio krašto muziejus dovanų gavo ypatingą dovaną – pirmąją gastronominę knygą lietuvių kalba. Knygą, dėkodami už pagalbą ją rengiant, muziejui padovanojo leidykla VAGA ir jos autoriai A. ir R. Laužikai.
Lietuvybės puoselėtojos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos (1836–1925) knygelė „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ yra unikalus istorinis šaltinis. Tai – pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba. Ji parašyta dar XIX a. pabaigoje – išskirtiniu laikotarpiu, kai formavosi šiuolaikinė lietuvių tauta, buvo ruošiamasi atkurti Lietuvos valstybingumą.
Ši knygelė, pirmąkart išleista prieš 125-erius metus, dabar atgimsta naujai. Originalūs L. Didžiulienės-Žmonos receptai, papildyti vertingais, smalsumą žadinančiais istorikų Anželikos ir Rimvydo Laužikų komentarais, atskleidžia šiuolaikiniam skaitytojui Lietuvos gastronomijos ištakas.

Visi, norintys sužinoti, ką lietuviai valgė XIX a., kviečiami užsukti į Rokiškio krašto muziejaus biblioteką.